Deal Tracker Q3 – Den danske opkøbslyst er på vej mod rekord
Deal Tracker - M&A Kvartalsrapport – 3. Kvartal 2023

Deal Tracker Q3 - Den danske opkøbslyst er på vej mod rekord

november 6, 2023

Læs med i vores recap nedenfor og download Deal Trackeren her på siden for at få den fulde status på det danske M&A-marked.

“Vi er pt. vidner til en spændende konsolidering i hele den industri vi til daglig betegner som ‘business & professional services’, hvilket i vid udstrækning dækker over konsulent- og rådgivningsindustrien. Domineret af børsnoterede koncerner og kapitalfondsejede platforme søger de store rådgivningshuse mod nicherne i kampen for differentiering. Og det eksekveres især via opkøb, hvilket har skabt nogle attraktive exit-scenarier for de mindre og mellemstore aktører.”

Q3 2023 – key takeaways

Ovenpå et ekstraordinært højt aktivitetsniveau inden for opkøb af danske virksomheder i både 2021 og 2022, var forventningen til 2023, at opkøbsaktiviteten ville indfinde sig på et lavere og mere normaliseret niveau i en historisk kontekst. I en tid med stor makroøkonomisk usikkerhed har markedet dog vist sig at være mere modstandsdygtigt end først antaget. Målt på antal transaktioner forventes 2023 nu at ende på niveau eller en smule over 2021.

Det er fortsat software, som er den ledende sektor aktivitetsmæssigt. Samtidigt foretages der stadigt flere opkøb af danske virksomheder inden for ‘industrielle produkter og services’. Dykker man ned i udviklingen, er seneste kvartal præget af stor aktivitet blandt de strategiske købere i sektoren, hvor de stod for 13 af de 15 opkøb, hvor det i årets andet kvartal var 7 af de 12 opkøb. Til sammenligning stod de strategiske købere for ~69% af alle opkøb i sektoren i hele 2022.

Kigger vi i stedet mod de danske virksomheders opkøbslyst, så har 2023 været historisk med 341 transaktioner. Hvilket er 40 transaktioner mere end i samme periode i 2022. Forskellen ligger blandt andet i en stigning på ~19% i indenlandske opkøb. Den underliggende driver er aktiviteten blandt de danske finansielle aktører, som altså har været markant mere aktive sammenlignet med 2022. Denne udvikling er noget overraskende, givet de markante rentestigninger, som især udfordrer netop kapitalfonde og andre finansielle aktører. Udviklingen må alt andet lige tilskrives de rekordstore fonde, der blev rejst i 2022, som nu skal have kapitalen ”ud at arbejde”.

Nyt fra DealHaus og et (forsigtigt) blik fremad

Tredje kvartal 2023 blev for DealHaus en milepæl, da vi i slutningen af august kunne meddele, at vi er blevet optaget som den danske del af IMAP. Som samlet enhed er IMAP repræsenteret i mere end 40 lande og er kontinuerligt blandt verdens 10 førende mid-market M&A rådgivere.

På transaktionssiden fortsatte vi samtidig den gode stime fra H1, og har gennemført et par transaktioner, herunder salget af den hurtigtvoksende rollator-producent, ByAcre, til kapitalfonden VPK. Sammen jagter de nu en bred international ekspansion.

I M&A forventer vi altid, at Q4 bliver travlt, fordi mange ofte ønsker at færdiggøre igangværende processer inden den nye kalender tages i brug. I år bliver forventeligt ingen undtagelse. Vi oplever (heldigvis) også lige pt. en stigende interesse fra ejerledere, der går med overvejelser om salg, hvilket er med til at give nogle tidlige indikationer på, at 2024 nok ikke bliver helt så svagt som de historier, der præger mediebilledet ellers fortæller.

Deal Tracker

Deal Tracker er en markedsrapport, der tager temperaturen på det danske M&A-marked. Vi udgiver den en gang i kvartalet og gør status på kvartalet der gik. Læs overordnede konklusioner her på siden eller download rapporten nedenfor.

Relaterede nyheder

Nyheder
december 22, 2021
Julen står nok en gang for døren og endnu et år går på hæld. Det giver en naturlig og belejlig …
Nyheder
december 22, 2023
Vi kigger tilbage på et begivenhedsrigt år, som for os har været præget af både store og små begivenheder såvel …
Nyheder
oktober 16, 2023
Vi udvider teamet i Århus og søger derfor lige nu et par skarpe analytikere. Forventet start, primo 2024. …
Aarhus

Rosensgade 36

8000

Aarhus C

København

Gammel Kongevej 60, 18. sal

1850

Frederiksberg

CVR: 34 490 627

Language
Follow Us
Aarhus

Rosensgade 36

8000

Aarhus C

København

Gammel Kongevej 60, 18. sal

1850

Frederiksberg

CVR: 34 490 627

Language
Follow Us
Aarhus
Rosensgade 36

8000

Aarhus C

København
Gammel Kongevej 60, 18. sal

1850

Frederiksberg

CVR: 34 490 627